Hypokoiran hankinta

Hypokoiran hankinta

                                                                                                                                   Mitä on hyvä huomioida, kun mietit hypokoiran hankintaa?

Kun alat suunnitella pennun hankintaa, on hyvä huomioida erilaisia asioita. Sinulla voi olla jo vankka kokemus koirista, mikä auttaa paljon hypokoiran koulutuksessa. Ensimmäistä koiraa hankkivan olisi hyvä miettiä asioita, mikä olisi minulle se sopiva rotu?

-Koulutetaanko koiraa aikuiselle vai lapselle?

-Millainen on koiran tuleva asuinympäristö, koti ja ulkoilu- sekä harrastusmahdollisuudet?

-Onko hyvä huomioida diabeetikon työ/harrastukset/opiskelu tms asioita rodun valinnassa?

Mikä rotu sopii hypokoiraksi?

Olet hankkimassa koiraa työtehtäviin, mutta samalla myös ehkä muihin harrastuksiin ja kumppaniksi arkeen. On tärkeää miettiä koiran rotutyypillisiä ominaisuuksia:

-Mihin käyttötarkoitukseen koira on alun perin jalostettu?

-Miten koiran rotutyypilliset ominaisuudet vaikuttavat koiran oppimiskykyyn, halukkuuteen tehdä yhteistyötä ohjaajan kanssa, kuinka se sopeutuu tehtävin ihmisten parissa?

-Onko rodussa arkuutta, ylivilkkautta tms tekijöitä, jotka on hyvä huomioida?

-Koiran terveys, koulutettavuus ja työskentelymotivaatio ovat erittäin tärkeitä asioita, sekä myös koiran kyky rauhoittua tilanteissa

Hypokoirina toimii erittäin paljon eri rotuja, eniten noutajia. Emme suosittele mitään yksittäistä rotua, mutta koiralla tulee olla anatomiset ja fysiologiset mahdollisuudet työskennellä hajuaistillaan.

Pennun hankinta

Eri rotuihin ja luotettaviin kasvattajiin on hyvä tutustua hyvissä ajoin. Mikäli olet hankkimassa ensimmäistä koiraa, kannattaa olla yhteydessä rotujärjestöön, sekä mahdollisesti muihin rotua harrastaviin  henkilöihin. Kasvattajan on pentua valitessa hyvä huomioida koiran tuleva työtehtävä,sekä kiinnittää huomiota koiran terveyteen, luonteeseen ja työmotivaatioon.

Kasvattaja yleensä tietää ja tuntee pentueensa parhaiten, ja osaa auttaa sinua pennun valinnassa. Pennun ei tarvitse olla pentulaatikon ”kingi” mutta ei myöskään se, joka hakeutuu omiin oloihin. Keskiverto pentu on yleensä se parhain valinta, luotettava ja osaava kasvattaja osaa tehdä valintoja. Pennun on hyvä olla ihmisen läheisyyteen hakeutuva kontaktia ottava koira, ja nenänkäyttöä voi pennuille alkaa harjoitella jo kasvattajan luona. On hyvä tutustua pennun vanhempiin, sekä tutkia myös isovanhempienkin tietoja, millaisia vanhemmat/sisarukset ovat luonteeltaan ja terveydeltään. Arkuus, ääniin reagointi, aggressiivisuus eivät ole hyviä asioita.

Ei ole väliä kumpaa sukupuolta koira on, se ei vaikuta koiran kykyyn toimia hypokoirana. Hormonaaliset muutokset ja hormonitoiminta ovat hyvin yksilöllistä, ja ne voivat toisinaan vaikuttaa koiran toimintaan tehtävissään. Tällöin voi miettiä onko kastraatio/sterilisointi hyvä vaihtoehto minun koiralleni.

Missä vaiheessa mukaan koulutukseen?

Suosittelemme koulutuksen aloittamista heti pentuna. Mikäli koirasi on rodultaan hitaasti kehittyvä/kypsyvä, on parempi aloittaa koulutus vähän myöhemmin.

Mitä kannattaa tehdä ennen koulutuksen aloittamista?

Kannattaa panostaa koiran sosiaalistamiseen sekä peruskoulutukseen. Mikäli sinulla on ensimmäinen koira, suosittelen hakeutumaan pentukurssille, missä lähdetään opettelemaan arjen tottelevaisuutta positiivisin koulutusmenetelmin. Suosittelen lukemaan seuraavat kirjat:

*Rauhoittavat signaalit   Turid Rugaas

*Naksutinkoulutusta koirallesi  Morten Edgvet & Cecilia Koste (tätä kirjaa ei paineta enää, mutta sitä kannattaa kysellä tuttavilta, kirjastosta ym)