Mikä on hypokoira?

Mikä on hypokoira?

                                                                                                                       Hypokoira toimii 1-tyypin diabeetikon omahoidon tukena ilmaisemalla verensokerin vaihtelut.
Koirilla on erinomainen hajuaisti, ja sen avulla ne pystyvät erottamaan verensokerin vaihtelut ihon tuoksun mukaan. Koira voidaan opettaa ilmaisemaan matalat ja korkeat verensokerin vaihtelut omistajalleen. Näin koulutettua koiraa kutsutaan hypokoiraksi. Koiran on todettu kykenevän ilmaisemaan verensokerin vaihtelut jo ennekuin diabeetikko itse havaitsee hypoglykemian eli matalan verensokerin oireita.  Koira oppii ja pystyy ilmaisemaan myös korkeita verensokeriarvoja, nopeita verensokerin
nousuja ja laskuja sekä ketoaineita.
Koiran hajutyöskentely
Koiran hajuaisti on vertaansa vailla. Tänä päivänä koiria käytetään paljon hyödyksi juurikin uskomattoman hajuaistin vuoksi. Tekniikka ei ole vielä kyennyt korvaamaan koiran kirsua hajutyöskentelyssä.
Sama pätee myös hypokoiran kohdalla. Diabeetikolla on apuna monenlaisia
laitteita verensokerin tason seurantaan, mutta siitä huolimatta koira pystyy merkkaamaan verensokerin vaihtelut jo ennenkuin tekniikka niihin reagoi.
Hypokoiran hyötyjä
Koulutettu hypokoira havaitsee verensokerin vaihtelut ja ilmaisee ne diabeetikolle tai esim. diabeetikkolapsen vanhemmille, tuoden samalla helpotusta ja turvaa arkeen. Hypokoira mahdollistaa rauhallisemmat yöunet, tuo turvaa diabetesta sairastavan lapsen arkeen, esim. koulupäivien jälkeen, jos lapsi joutuu olemaan yksin kotona.
Koiralla on myös terapeuttinen vaikutus.  Se on tuki ja lohtu nuorelle diabeetikolle. Murrosikäisellä diabeetikolla on usein vaikeuksia hyvän hoitotasapainon löytämiseen, kun omaa sairautta ei haluta kertoa ystäville. Hypokoira helpottaa usein diabeteksestä puhumista, ja sen myötä tuo avoimuutta ja myönteisiä kokemuksia omistajalleen.
Samoin aikuisille ja yksin asuville hypokoira tuo paljon tukea ja turvaa ihan arkielämään. Lisäksi koira vaatii säännöllisen ulkoiluttamisen, mikä omalta osaltaan edistää diabeetikon terveyden ylläpitämistä ja liikuntaa.