Sanna Haataja

Kuva

Olen Sanna Haataja, viimeiset seitsemän vuotta olen ollut Oululainen koiraharrastaja ja kouluttaja. Aikaisemmin olen vaikuttanut pitkään Etelä-Suomessa ja synnyin kaupungissani Rovaniemellä. Olen harrastanut ja kilpaillut koirieni kanssa jo pian 30-vuoden ajan. Aloitin teinivuosina aktiivikisaamisen agilityssä kahden vanhempieni kasvattaman sheltin kanssa ja niiden kanssa kisasin arvokisatasolle saakka. Vuonna 1998 minulle tuli ensimmäinen bordercollie, jonka kanssa kisasimme vain agilityssä, senkin kanssa arvokisatasolle saakka. PK-lajeista viestiä tuli ensimmäisen bortsuni kanssa jonkun verran treenailtua omaksi iloksemme. Myös muiden kouluttaminen on ollut osa harrastamistani jo teini-ikäisestä saakka, lajit vaan on vaihtuneet matkan varrella.  

Nykyiset koirani ovat bordercolliet 13-vuotias Dina, 9-vuotias Emil sekä 3-vuotias Wau. Dinan lajeina on ollut agility (6-vuotiaaksi saakka), pelastuskoiraharrastus (PEHA), tokokokeet (TK1 ja TK2), nosework (2-luokkaan osallistumisoikeus neljän osion kokeissa) ja näyttelyissäkin on kierretty sen kanssa menestyksekkäästi. Emil on kilpaillut tokossa ja PK-lajeissa. Viime vuonna saimme tokosta Emilin kanssa TK3 koulutustunnuksen. Päälajina Emilillä on kuitenkin ollut PK-lajit, joiden parissa sen kanssa on kilpailtu arvokisatasolle saakka ihan menestyksekkäästi. Emil on kilpaillut kolmosluokassa jälkikokeessa ja etsintäkokeessa. Emilin kanssa suurimpina saavutuksinamme on SM-kisojen 5.sija 2018 ja 2. sija vuonna 2019 etsintäkokeesta, sekä pari rotumestaruutta ja piirinmestaruutta etsintäkokeesta. Myös PK-jäljellä ollaan kisattu paljon ja Emil on kyllä erinomainen jälkikoirakin. Haustakin olisi osallistumisoikeus 3-luokkaan. Wau vasta aloittelee kilpailu-uraansa, mutta senkin kanssa ollaan BH-koe suoritettu ja viime vuonna saatu tokosta TK1, sekä pari ykköstulosta avoimesta luokasta.

Olen osallistunut paljon muiden kouluttajien koulutuksiin. Erityisesti olen käynyt muiden kouluttajien silmien alla siirryttyäni tokon ja Pk-lajien pariin kymmenisen vuotta sitten. Muutamia minun tekemisiini vaikuttaneita kouluttajia tokon ja PK-lajien osalta mainitakseni: Tarja Melakari, Kauko Ruokolainen, Eeva Äijälä, Anna-Kaisa Loiri, Outi Hermiö, Esa Tapio, Pekka Korri, Mari Leiviskä, Mia Skogster, Nina Manner, Reija Nieminen ja Marja Uusitalo . Heidän kaikkien koulutuksessa olen ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja saanut heiltä jokaiselta vahvistusta tekemisilleni, sekä vahvistanut osaamistani kouluttaa niin omia koiriani, kuin auttaa muitakin harrastuksissaan eteenpäin.     

Minä ajattelen, että kilpaileminen on usein hyvä oman tasontarkastus ja itselleni se määrittelee treenaamisen sen hetkiset tavoitteet, mutta tärkeintä harrastamisessa on kuitenkin yhdessä tekemisen riemu ja ilo oman koiran kanssa. Ihan parasta koiraharrastuksessa on ilon kyyneleet onnistumisista niin treeneissä kuin kokeissakin!