Sanna Haataja

Olen Sanna Haataja, viimeiset yhdeksän vuotta olen ollut oululainen koiraharrastaja ja kouluttaja. Aikaisemmin olen vaikuttanut pitkään Etelä-Suomessa ja sitä ennen synnyin kaupungissani Rovaniemellä.

Olen harrastanut ja kilpaillut koirieni kanssa jo 30-vuoden ajan. Aloitin teinivuosina aktiivikisaamisen agilityssä kahden vanhempieni kasvattaman sheltin FI AVA Santa Claus Bellen ”Bella” ja Santa Claus Erican ”Roosa” kanssa. Niiden kanssa kisasin agilityssä Suomenmestaruuskilpailuja ja maajoukkuekarsintoja myöten.  Bellan kanssa meillä oli myös pari ykköstulosta tokon alokasluokasta.

Vuonna 1998 minulle tuli ensimmäinen bordercollie FI AVA Festivo Sunday ”Sunny”, joka myös kilpaili useissa agilityn arvokisoissa kanssani. PK-lajeista viestiä tuli sen kanssa jonkun verran treenailtua ihan omaksi iloksemme.

Nykyiset koirani ovat bordercolliet 14-vuotias Festivo Alice ”Dina”, 10-vuotias Festivo Emil ”Emil” sekä 4-vuotias Something Like Living A Wild Life “Wau”.

Dinan lajeina on ollut agility (6-vuotiaaksi saakka), pelastuskoiraharrastus (PEHA-A =pelastushaku), tokokokeet (TK1 ja TK2), nosework (2-luokkaan osallistumisoikeus neljän osion kokeissa ja kaksi 100 pisteen tulosta sisäetsinnästä) ja näyttelyissäkin on kierretty sen kanssa oikein menestyksekkäästi.

Emil on kilpaillut tokossa ja PK-lajeissa. Emilin kanssa meillä on tokon voittajaluokasta useita ykköstuloksia ja myös TK3 koulutustunnus. Toko vielä jatkuu ja tulevaisuudessa tarkoitus on kyllä korkata tokossa vielä erikoisvoittajaluokkakin.  Päälajina Emilillä on ollut Palveluskoiralajit, joiden parissa sen kanssa on kilpailtu arvokisatasolle saakka menestyksekkäästi. Emil on kilpaillut kolmosluokassa jälkikokeessa ja etsintäkokeessa. Emilin kanssa suurimpina saavutuksinamme on Suomen mestaruus kilpailujen 5.sija vuonna 2018 ja 2. sija vuonna 2019 (kumpikin noista etsintäkokeesta), sekä pari SBCAK-rotumestaruutta ja Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruutta etsintäkokeesta. Myös PK-jäljellä ollaan kisattu paljon ja Emil on ollut erinomainen jälkikoirakin saaden siitäkin lajista useita piirinmestaruus sijoituksia. Haustakin meillä olisi ollut osallistumisoikeus 3-luokkaan, mutta haussa emme koskaan kuninkuusluokkaa korkanneet. Emil on jäänyt kansallisista lajeista (PK-lajit) nyt eläkkeelle, mutta syksyllä 2022 korkkasimme FH-jälkikokeet (peltojälki) ja saimme ensimmäisen koulutustunnuksemme siitä lajista. Ensi kesä näyttää miten sen lajin harrastus jatkuu.Emil on myös Oulun palveluskoirayhdistyksen Vuodenkoira vuosina 2018 ja 2019

Waun kanssa ollaan suoritettu BH-koe (käyttäytymiskoe) kesällä 2021. Tokosta meillä on Waun kanssa TK1 ja TK2, sekä lisäksi muutama ylimääräinenkin ykköstulos avoimesta luokasta. Seuraavana olisi tarkoitus korkata voittajaluokka. Waun kanssa jatkuu myös palveluskoiralajien sekä FH-jälkien treenit.

Muiden harrastajien kouluttaminen on ollut osa harrastamistani jo teini-ikäisestä saakka, lajit vaan on vaihtuneet harrastusmatkan varrella. Näiden vuosikymmenten aikana olen osallistunut paljon muiden kouluttajien koulutuksiin. Erityisesti olen käynyt muiden kouluttajien silmien alla siirryttyäni tokon ja Pk-lajien pariin kymmenisen vuotta sitten. Muutamia minun tekemisiini vaikuttaneita kouluttajia tokon ja PK-lajien osalta mainitakseni: Tarja Melakari, Kauko Ruokolainen, Eeva Äijälä, Anna-Kaisa Loiri, Outi Hermiö, Esa Tapio, Pekka Korri, Mari Leiviskä, Mia Skogster, Nina Manner, Reija Nieminen, Marja Uusitalo, Sari Kärnä sekä Maarit Hellman. Heidän kaikkien koulutuksessa olen ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana.  Heiltä jokaiselta olen saanut vahvistusta tekemisilleni, sekä kehittänyt osaamistani kouluttaa niin omia koiriani, kuin kykyä auttaa muitakin harrastajia harrastuksissaan eteenpäin. Paljon neuvoja ja apua olen saanut myös eri lajien koulutusohjaajilta ja kouluttajilta seuratoiminnan puolella vuosien varrella.     

Minä ajattelen, että kilpaileminen on usein hyvä oman tasontarkastus ja itselleni se määrittelee treenaamisen sen hetkiset tavoitteet, mutta tärkeintä harrastamisessa on kuitenkin yhdessä tekemisen riemu ja ilo oman koiran kanssa. Ihan parasta koiraharrastuksessa on ilon kyyneleet onnistumisista niin treeneissä kuin kokeissakin!

Lopuksi vielä omien nykyisten koirieni tulokset pähkinänkuoressa:

Festivo Alice ”Dina” s. 30.09.2008 (14-vuotta) FI MVA BH TK1 TK2 PEHA-A sekä Nosework kaikkien osioiden kokeet 3×100 pistettä ja sisäetsintä 2X100 pistettä, agilityssä kisasimme 3-luokassa.

Festivo Emil ”Emil” s. 22.08.2012 (10-vuotta) BH TK2 TK3 JK3 EK3 HK2, FCI-IFH1, PK-SM 2018 etsintäkokeesta 5. sija, PK-SM 2019 etsintäkokeesta 2. sija, PM (piirinmestaruus) 2018 jälkikokeesta sija 3. ja PM (piirinmestaruus) 2018 etsintäkokeesta 1.sija, PM (piirinmestaruus) 2020 etsintäkokeesta 1.sija, PM (piirinmestaruus) 2020 jälkikokeesta 2.sija, SBCAK bordercollieiden rotumestari etsintäkokeesta v. 2018 ja 2019. SBCAK bordercollieiden rotumestaruus jälkikokeesta v. 2021 2. sija. Emil on hiihtänyt myös kaksi yksilöstarttia ja kaksi joukkuestarttia avopuolisoni kanssa SPKL:n (Suomen palveluskoiraliitto) C-sarjassa valjakkohiihtokisoissa vuosina 2019 ja 2020. Starteista kolme on ollut SM-kilpailuissa. 

Something Like Living A Wild Life ”Wau” s. 8.6.2018 (4-vuotta) BH TK1 TK2, kilpaillut Oulun palveluskoirayhdistyksen Sm-joukkueessa vuosina 2021 (alo-koirakkona) ja 2022 (avo-koirakkona).

.

.